ale oprócz tego w tej porcji jest często dodatkowy cukier, polepszacze, różne E...
A taka zupka robi się dosłownie 30 minut (o ile nie mniej) a ma w sobie naprawdę porządną dawkę witamin a co najważniejsze zero chemii. Właściwie zrobiłam z tych warzyw jakie miałam akurat w lodówce ale możecie dać ich wiele, wiele więcej a to oznacza więcej witaminek i pewnie lepszy aromat;)
Polecam z całego serca;)
Krem brokułowy
1 duży brokuł (ok.500g)
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
kawałek selera (nieduży)
1/2 pora
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
1 ziele angielskie
1 łyżka masła
sól, pieprz
dodatkowo: trochę sera typu feta, śmietanka lub jogurt i ewentualnie grzanki np. czosnkowe
W jednym garnku w 1l wody gotujemy marchew, pietruszkę, ziemniaki, selera, pora razem z czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim.
W drugim garnku gotujemy do miękkości brokuła. Z bulionu warzywnego wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Ugotowanego brokuła dodajemy do bulionu z warzywami. Wszystko blendujemy na jednolity krem. Podgotowujemy chwilkę dodając soli, pieprzu i masła do smaku.
Podajemy z fetą pokrojoną w kostkę, łyżką śmietany i ewentualnie grzankami.
Smacznego:)
Ja lubię takie zupki właśnie z grzankami :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..mniam..
OdpowiedzUsuń