poniedziałek, 19 listopada 2012

Babeczki (podobno muffiny) z jabłkami.

Co do "podobno muffiny" dalej nie rozumiem różnicy między muffinami a babeczkami:)
Ja jestem konserwa językowa i dla mnie są to babeczki muffinkowe, ot taki kaprys i kompromis.
A teraz odpowiedzcie:
Lubicie jabłka?
Bo ja bardzo:)
Chyba w każdej postaci.
Właśnie piekę żeberka z jabłkami a wam serwuję:

Babeczki z jabłkami i masą krówkową
inspiracja White Plate

2 jabłka (dałam takie do jedzenia, ale można by dać szarą renetę, a nawet zalecam)
2 jajka
100 g masy krówkowej
2 łyżki śmietany 18%
80 g oleju kokosowego (płynnego, można dać inny tłuszcz np. masło)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
20 g cukru*

Jabłka ścieram na tarce (grube oczka), dodaje masę krówkową, jajka, olej i śmietanę. Mieszam. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem i mieszam (niezbyt dokładnie).

Wkładam do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem (można dać papilotki ale miałam tylko wielkie a małych nie więc zrezygnowałam).

Piekłam w 190 stopniach ok. 25 minut (wszystko zależy od piekarnika).

Wyszło 12 babeczek małych i 3 wielkie:)

Smacznego!:) są świetne jako śniadanie do ulubionej kawy.


2 komentarze:

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.