Co do "podobno muffiny" dalej nie rozumiem różnicy między muffinami a babeczkami:)
Ja jestem konserwa językowa i dla mnie są to babeczki muffinkowe, ot taki kaprys i kompromis.
A teraz odpowiedzcie:
Lubicie jabłka?
Bo ja bardzo:)
Chyba w każdej postaci.
Właśnie piekę żeberka z jabłkami a wam serwuję:
Babeczki z jabłkami i masą krówkową
inspiracja White Plate
2 jabłka (dałam takie do jedzenia, ale można by dać szarą renetę, a nawet zalecam)
2 jajka
100 g masy krówkowej
2 łyżki śmietany 18%
80 g oleju kokosowego (płynnego, można dać inny tłuszcz np. masło)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
20 g cukru*
Jabłka ścieram na tarce (grube oczka), dodaje masę krówkową, jajka, olej i śmietanę. Mieszam. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem i mieszam (niezbyt dokładnie).
Wkładam do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem (można dać papilotki ale miałam tylko wielkie a małych nie więc zrezygnowałam).
Piekłam w 190 stopniach ok. 25 minut (wszystko zależy od piekarnika).
Wyszło 12 babeczek małych i 3 wielkie:)
Smacznego!:) są świetne jako śniadanie do ulubionej kawy.
Z masą krówkową muszą byc pyszne..
OdpowiedzUsuńbabeczki z jabłkami to moje ulubione!
OdpowiedzUsuń