Zamieszanie. Dużo zadań, dużo pracy a czasu mało, bo doba niestety nie jest z gumy.
Teraz w piekarniku siedzą "muffiny" z jabłkami i masą krówkową i mam nadzieje, że coś zostanie na rano do zdjęć.
Wczoraj upiekłam cudowne chlebki ale do rana nie zostało praktycznie nic, jakieś małe chochliki je zaatakowały:)
A teraz proszę polędwiczka. Było naprawdę pysznie.
Polędwiczka wieprzowa duszona z grzybami
("Kuchnia polska" Marzena Wasilewska z moimi niewielkimi zmianami)
1 polędwiczka wieprzowa (300-400g)
30 g suszonych grzybów
2 łyżki mąki
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Grzyby namaczamy na minimum 2 godziny w 300 ml wody.
Następnie je odcedzamy, płuczemy i znowu wkładamy do wody, w której się moczyły. Doprowadzamy do wrzenia i i gotujemy ok. 10 minut.
Grzyby wyjmujemy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy ( w razie wystąpienia ewentualnych drobinek piasku, prochu itp).
Polędwiczkę oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy 1 łyżką mąki. Można przekroić na pół wtedy nie potrzebujemy dużego garnka.
2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy polędwiczkę i obsmażamy z każdej strony na złoto.
Resztę tłuszczu rozgrzewamy w rondlu ( z grubszym dnem), dorzucamy pokrojoną cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mięso i zalewamy wywarem grzybowym.
Dusimy na małym ogniu do miękkości.
Następnie wyjmujemy mięso, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki (jeśli wolicie rzadkie sosy to samą śmietanę) i doprowadzamy do wrzenia.
Dosmaczyć przyprawami.
Polędwiczkę pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Podałam z warzywami na patelnię (mrożonka).
Ja też mam zamiar zrobić mufinki..a polędwiczka wyglada pysznie..
OdpowiedzUsuńSos grzybowy bardzo do polędwiczek pasuje :)
OdpowiedzUsuńPolędwiczka i sosik grzybowy... Znowu domowy obiadek :D Jesteś moją królową domowych obiadków :D
OdpowiedzUsuńDzięki:) ja już czasem mam ich dość ale takie mam zamówienia odgórne:) tzn. Krzysiu mój wielbi domowe jedzonko a tylko czasem coś "skowyrnego" jak to określa;)
UsuńJa tez takie wielbię:)
OdpowiedzUsuńPolędwiczki uwielbiam , a z sosikiem grzybowym to dopiero rozpusta :)
OdpowiedzUsuń