czwartek, 3 maja 2012

Ekspresowa pizza;)

A ekspresowa nie znaczy pyszna;) Bo było pysznie, rozeszło się w 5 minut, aż oparzyłam sobie język...
Nie mam siły prać, sprzątać a nawet z gotowaniem idzie już gorzej... W upał marzę tylko o moim leżaczku, książce i zimnym napoju niskoalkoholowym pod ręką...
A więc nie zanudzam was już wywodami i idę się poopalać:)

Pizza z prosciutto i kozim serem

ciasto (przepis z opakowania mąki)
1 szklanka mąki (do pizzy- Gdańskie Młyny)
1/2 szklanki letniego mleka
5 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

na sos:
1/3 szkl passaty
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/2 cebuli posiekanej
1 ząbek czosnku posiekany
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier
posiekane bazylia i oregano

na farsz:
5 plastrów prosciutto
100 g sera koziego dojrzewającego
3 łyżki startej mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
kilka oliwek przekrojonych na połówki
posiekane oregano i tymianek

Drożdże i cukier rozrabiamy w mleku. Odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i oliwę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1 h.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Zalewamy passatą, dodajemy przecier, przyprawy i zioła. Gotujemy 5-8 minut do zgęstnienia. Nie przesadzajmy z cukrem- pasuje tutaj kwaskowaty sos.
Po godzinie, ciastem wykładamy formę wysmarowaną oliwą. Ciasto smarujemy sosem. Układamy szynkę, pomidorki i oliwki przekrojone na pół. Posypujemy pokrojonym w kawałki kozim serem oraz startą mozzarellą. Można posypać także posiekanymi ziołami- oregano i tymiankiem.
Pieczemy 10- 14 minut w 230 stopniach Celsjusza.

Smacznego:)

Na deser "Cukiernia pod Amorem" tom II :)



2 nowe nabytki, zakupione w zawrotnej cenie 4.99zł w sklepie nie dla idiotów;)

15 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! U mnie pizza będzie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zaglądnę co tam na górze będzie;) bo mi czasem już pomysłów brak

      Usuń
  2. och, i ja bym zjadła pizzę...chodzi za mną i chodzi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jaki to problem?:) albo telefon do dobrej pizzeri albo zakasuj rękawy i za godzinkę będzie gotowa;)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie! Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj smakowite było bo za szybko zniknęło:) nawet jak na moje standardy:)

      Usuń
  4. Może nie taka ekspresowa, bo ja robię zwykłą w taki czas :) Ale smakowita i nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie mi trochę więcej zajmuje zwykła;) bo 3 razy wyrasta, do tego farsz zawsze przygotowuję podsmażane kiełbaski, pieczarki..;) więc ta dla mnie super szybka;)

      Usuń
  5. o też mam kilka tych książeczek ;) są dosyć ciekawe

    zapraszam, mr-broccoli.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłe dla oka,dość tanie i przepisy z dostępnych składników- tym mnie zdobyły:)

      Usuń
  6. i super :) jestem wręcz pizzoholikiem więc zachwyciła mnie ta propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah pizza z kozim serem musi smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się...:) a przyznam, że nie doceniałam tego sera nigdy, a teraz obżeram się do oporu:)

      Usuń
  8. Jaka cudna pizza, wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.