środa, 6 czerwca 2012

Jak u babci:)

Tak tym razem sponsorem postu jest Babcia, ale nie Babcia moja, a Babcia Zosia;)
Jakiś czas temu dostałam od firmy SYS ich produkty do testowania.
Zupę grochową i z soczewicy, a do tego kaszę jęczmienną z soczewicą i ryż ze szpinakiem; a do tego także mieszankę suszonych warzyw do zup i sosów i suszone buraczki.
Z góry uprzedzę, że moim faworytem jest zupa grochowa, na dalszym miejscu plasuje się kasza jęczmienna z soczewicą, ryż ze szpinakiem a na końcu zupa z soczewicy (nie, żeby była niesmaczna, po prostu nie moje smaki).
Jestem mocno zadowolona z mieszanki suszonych warzyw, zastępuje z powodzeniem wszelkie kostki rosołowe i wegety, a nie ma glutaminianu ani innych E.

 Wprowadziłam też swoje lekkie zmiany w przygotowywanych daniach:
1. Zupa grochowa: dodałam podsmażoną cebulkę i kiełbasę, a także puszkę białej fasolki i mnóstwo majeranku.

2. Kasza jęczmienna z soczewicą: znowu kiełbaska (zwykła i biała) podsmażona z cebulką i mnóstwo pietruszki. Jadłam z kefirkiem:)

3.Ryż ze szpinakiem: posypałam startym parmezanem, ale myślę, że pasowałby każdy możliwy ser żółty lub jajo sadzone. Dodałam też 2 ząbki czosnku.

4. Zupa z soczewicy: cebula +kiełbasa podsmażone, a podałam z jajem na twardo.


Jednym słowem: POLECAM. Brak chemii, smaczne dania, mogą zostać takie jakie są a można kombinować z nimi do woli. A kasza lub ryż może stać się dodatkiem do dania głównego.

5 komentarzy:

  1. Podpisuję się pod Karolką z pozytywna i bardzo smaczną opinią na temat tych dań;) Twoja propozycja kaszy jęczmiennej jest przepyszna, aż się głodan zrobiłam, chociaż po śniaidaniu jestem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh:) najbardziej podoba mi się brak chemii i duże pole do popisu jeśli chodzi o dodatki:)

      Usuń
  2. Fajne pomysły tu u Ciebie znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. grochówka babci najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.