piątek, 16 listopada 2012

Jeszcze jesiennie. Polędwiczka w sosie grzybowym.

   Zamieszanie. Dużo zadań, dużo pracy a czasu mało, bo doba niestety nie jest z gumy.
Teraz w piekarniku siedzą "muffiny" z jabłkami i masą krówkową i mam nadzieje, że coś zostanie na rano do zdjęć.
Wczoraj upiekłam cudowne chlebki ale do rana nie zostało praktycznie nic, jakieś małe chochliki je zaatakowały:)

A teraz proszę polędwiczka. Było naprawdę pysznie.



Polędwiczka wieprzowa duszona z grzybami
 ("Kuchnia polska" Marzena Wasilewska z moimi niewielkimi zmianami)

1 polędwiczka wieprzowa (300-400g)
30 g suszonych grzybów
2 łyżki mąki
3 łyżki klarowanego masła
1 cebula
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz

Grzyby namaczamy na minimum 2 godziny w 300 ml wody.
Następnie je odcedzamy, płuczemy i znowu wkładamy do wody, w której się moczyły. Doprowadzamy do wrzenia i i gotujemy ok. 10 minut.
Grzyby wyjmujemy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy ( w razie wystąpienia ewentualnych drobinek piasku, prochu itp).
 
Polędwiczkę oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy 1 łyżką mąki. Można przekroić na pół wtedy nie potrzebujemy dużego garnka.
2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy polędwiczkę i obsmażamy z każdej strony na złoto.
 
Resztę tłuszczu rozgrzewamy w rondlu ( z grubszym dnem), dorzucamy pokrojoną cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mięso i zalewamy wywarem grzybowym. 
Dusimy na małym ogniu do miękkości.
Następnie wyjmujemy mięso, trzymamy w cieple.


Do sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki (jeśli wolicie rzadkie sosy to samą śmietanę) i doprowadzamy do wrzenia.
Dosmaczyć przyprawami.

Polędwiczkę pokroić w plastry, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Podałam z warzywami na patelnię (mrożonka).




6 komentarzy:

  1. Ja też mam zamiar zrobić mufinki..a polędwiczka wyglada pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos grzybowy bardzo do polędwiczek pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polędwiczka i sosik grzybowy... Znowu domowy obiadek :D Jesteś moją królową domowych obiadków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) ja już czasem mam ich dość ale takie mam zamówienia odgórne:) tzn. Krzysiu mój wielbi domowe jedzonko a tylko czasem coś "skowyrnego" jak to określa;)

      Usuń
  4. Polędwiczki uwielbiam , a z sosikiem grzybowym to dopiero rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.