czwartek, 5 lipca 2012

Sałatka z kalafiora, pomidorów i szparagówki.

Przepis ten pochodzi z gazety lokalnej "Życie podkarpackie" i wynalazłam go tam już dobre kilka lat temu. Sałatka jest idealna do mięs z grilla lub na obiad na upalne dni (jak to u mnie dzisiaj). Bardzo smaczna i bardzo sezonowa. Choć poza sezonem można użyć mrożonych warzyw, ale to nie to samo.

Sałatka sezonowa

1 średni kalafior
4 duże pomidory malinowe
70 dkg fasoli szparagowej
3 ząbki czosnku
 mały kubek jogurtu naturalnego
sól, pieprz
garść łuskanego słonecznika
1/2 pęczka szczypiorku

Pomidory sparzamy lub nie (jak to woli) i kroimy w kostkę. Kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki gotujemy do miękkości i studzimy. Fasolkę bez końcówek kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości i studzimy.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Słonecznik prażymy lekko na patelni i mieszamy z posiekanym szczypiorem.
W misce układamy warstwowo najpierw pomidory, później kalafior a na końcu fasolę. Zalewamy jogurtem i posypujemy słonecznikiem i szczypiorem.
Podajemy mocno schłodzone.
Sałatka najlepiej prezentuje się w przezroczystej misce, jednak moja gdzieś uciekła:))

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Podbija kubki smakowe całej rodziny więc warto spróbować:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A przy okazji dość szybka i łatwa w przygotowaniu:)

      Usuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.