piątek, 30 listopada 2012

Chłopski garnek. Na zimne, ciemne dni.

Idzie na zimę, idzie na śnieg- to tak parafrazując Strachy na lachy

A wy znacie coś lepszego w pochmurny dzień niż miska rozgrzewającego, gęstego "naparu" warzywno- mięsnego?:>
Ja nie widzę lepszej opcji:)

Zapraszam do stołu!:)

Chłopski garnek

1/2 kg kiełbasy (śląskiej, zwyczajnej, ogrodowej itp.)
1/2 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
2 średniej wielkości cebule
200 g pieczarek
1/2 małej kapusty białej (tak ok. 300 g)

mały słoiczek przecieru pomidorowego
2- 3 ząbki czosnku
czerwona słodka papryka
kminek mielony
sól, pieprz
majeranek

ewentualnie mąka+ masło do zagęszczenia


Kiełbasę, ziemniaki, cebulę, paprykę i kapustę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki.
Podsmażamy po kolei:
1. Kiełbasa
2. Cebula
3. Ziemniaki
4.Kapusta
5. Papryka
6. Pieczarki

Zalewamy wodą (do poziomu warzyw i mięsa). Dorzucamy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem do miękkości (im dłużej tym lepiej- więcej smaku).
Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy( ile kto uważa, ja nie żałuję kminku). Ewentualnie zagęszczamy zasmażką lub mąką.
Podajemy na gorąco:)





3 komentarze:

  1. Podoba mi sie taki pomysl, jak najbardziej skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie tego typu dania jednogarnkowe.Zachęciłaś mnie bardzo i jutro ugotuję garnek sycącej i pachnącej zupy może z fasolą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny gif! :D Uwielbiam takie garnki :) Pełne mięcha i warzyw, mega rozgrzewające i zapychające :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.