Witam,
postanowiłam zrobić sobie przyjemność i prezent zakładając bloga. Myślałam już o tym jakiś czas ale... no właśnie zawsze było jakieś "ale".
Moja kuchnia jest zaczarowana bo komponowanie składników, przypraw i kolorów kojarzy mi się z jakąś magią. Jedna szczypta specyfiku więcej tworzy coś z niczego, dodaje katalizatora, który uwalnia całą moc.
Dzisiaj zapraszam na:
RISOTTO Z KABANOSAMI
Składniki:
250 g ryżu do risotto (np. arborio)
8 kabanosów
6 średnich pieczarek
1/2 cebuli
1/4 puszki czerwonej fasoli
0,5 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
łyżka masła
2 łyżki sera parmezan
łyżka oleju
pieprz
10 oliwek- opcjonalnie
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojone kabanosy, pieczarki i cebulę.
Kiedy wszystko się lekko zarumieni, zdejmujemy z patelni a wrzucamy ryż.
Przesmażamy go tak, aby stał się przezroczysty. Zalewamy odrobiną bulionu i mieszamy. Dolewamy bulionu kiedy ryż wchłonie poprzednią porcję aż ryż będzie miękki.
Pamiętajmy, że ryż powinno się mieszać tylko widelcem.
Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy starty ser, masło, kabanosy z pieczarkami oraz fasolę. Ja dodałam jeszcze oliwki pokrojone w ćwiartki jednak krytyk pod postacią lubego mego stwierdził, że bez byłoby lepsze.
Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Wykładamy na talerze.
Można posypać posiekaną bazylią.
Jemy szybko i łapczywie zastanawiając się czy wystarczy na repetę;)
I jestem :) w sam raz pod mój gust bardzo pyszne risotto:)
OdpowiedzUsuńA co do tych "lubych" to mój też zawsze mówi że czegoś za mało albo za dużo a zjada wszystko :))krytyk kulinarny jeden z drugim hahahaha:)Cieszę się że jestem twoją pierwszą wielbicielką za rok będziesz miała ich tysiące tego ci życzę na nowej drodze blogowania:))
OdpowiedzUsuńDobrze, że jesteś;)
OdpowiedzUsuńA mój też zawsze ma skargi i zażalenia, ale je wszystko aż mu się uszy trzęsą:)