czwartek, 8 grudnia 2011

Tymiankowa kasza gryczana z tuńczykiem

Obiad na szybko? Ok! Ale ma być smaczny? Żaden problem.
Na takie danie potrzebujemy właściwie około 20 minut, a jest smacznie, syto a zapach nie z tej ziemi,a przynajmniej tak twierdzi Pan Sąsiad.
I oczywiście dziękuję A. - to ona podsunęła mi ten pomysł.

Składniki:
1 woreczek ugotowanej kaszy
puszka tuńczyka w oleju
oliwa lub masło (może być jedno i drugie)
szczypior
cząber
papryka czerwona słodka
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy oliwę lub masło (polecam połączyć),dodajemy tuńczyka razem z zalewą, posiekany szczypior, tymianek i odrobinę cząbru.
Podsmażamy chwilę, na końcu dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Na patelnię wysypujemy ugotowaną kaszę gryczaną (przepis na opakowaniu) i mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i nie żałujemy papryki.
Mieszamy wszystko razem i przekładamy na talerze.
Ja posypałam jeszcze wszystko kiełkami co nie jest przecież konieczne, ale bardzo smaczne i pięknie wygląda.

A wszystko w tempie ekspresowym, konsumpcja też;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.