piątek, 13 kwietnia 2012

Insza inszość

Wczoraj robiłam langose (takie placuszki węgierskie) i usłyszałam od K., że dobre, ale on ma ochotę na schabowego.
No ale schabowy to i na smalcu smażony być musi, i panierkę mieć musi, i w ogóle tłusta sprawa, a my niby na diecie, to jak to pogodzić?!
I tak przypomniałam sobie taki program "Rewolucja na talerzu" jak dwie miłe kobitki robiły schaboszczaka w wersji light, więc zainspirowana przystąpiłam do dzieła.

Schabowy light pod pierzynką

3 porcje schabu
siemię lniane (może być mielone)
1 jajko
sól, pieprz, czosnek granulowany
5 pieczarek
3 plastry sera
1/2 małej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju

Schab rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem. Panierujemy w jajku, a następnie w siemieniu lnianym. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety po 3 minuty z jednej strony. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu), na kratce do pieczenia układamy kotlety i pieczemy ok. 25 minut.
Pieczarki kroimy w średnią kostkę, podobnie cebulę. Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy cebulę i pieczarki. Dusimy na małym ogniu 10 minut, dodając sól i pieprz.
Po 25 minutach na kotlety wykładamy po łyżce pieczarek z cebulą, a na to po plastrze sera i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Podajemy na ciepło, z dużą gamą surówek.


8 komentarzy:

  1. Hmm, jestem ciekawa co na takiego schabowego powiedział K.?;) Dla mnie super wersja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby smakowało:)) ale wiadomo, że wolałby takiego opływającego w tłuszcz, ale nie można mieć wszystkiego:p

      Usuń
  2. Też znam te Panie i korzystałam z ich przepisu na krokiety i placki ziemniaczane, ale to jeszcze zanim założyłam bloga :) A schabowy, no wiadomo... z tłuszczykiem lepszy, ale... dupa rośnie i co zrobić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby tak była jakaś dieta cud, albo jakieś specyfiki co mnie odchudzą a ja będę mogła jeść schabowego smażonego na smalcu...:))

      Usuń
  3. Schabowy bardzo light i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z serem często robimy ale żeby tam pieczarki włożyć nie wpadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  5. A to już był właśnie wymysł głównego Krytyka mojego:))

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.