środa, 18 kwietnia 2012

O kurczę!

Od kilku dni chodził za mną pieczony kurczak, taki ze złotą, chrupiącą skórką i pięknym aromatem. Po prostu klasyka. A do tego ziemniaczane, puszyste puree i moja ulubiona sałatka pasująca idealnie do pieczonego drobiu.
Inspirowałam się trochę kurczakiem J.Olivera, odrobinę swoimi smakami, a trochę tym co robiła moja mama.
A więc:



Kurcze pieczone na warzywach

1 kurczak ok. 2kg
5 ząbków czosnku
1 cytryna
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz, słodka papryka
łyżka masła
kilka łyżek oliwy
1/2 pora
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
2 buraki
1/2 brokuła
woda lub bulion

na sałatę:
mix sałat
5 rzodkiewek
1 jajko
1 ogórek
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Kurczaka myjemy i osuszamy. Cytrynę gotujemy ok. 10 minut, a po wyjęciu z wody, jeszcze ciepłą nakłuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką. Środek kurczaka oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy obrane ząbki czosnku, rozmaryn (w całości) oraz wkładamy całą, nakłutą cytrynę.
Na zewnątrz kurczaka nacieramy, mocno masując solą, pieprzem i papryką. Pod skórę na piersiach wkładamy wiórki masła (piersi nie będą wysuszone).
Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na min. 1h.
 Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze części. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, dodajemy pokrojone warzywa oraz podlewamy 1/2 szkl wody lub bulionu. Jeśli używamy wody, warzywa należy także posolić i obsypać pieprzem, jeśli bulionu, który był już doprawiony można sobie odpuścić.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kurczaka układamy na rozłożonych warzywach, za pomocą pędzelka lub dłoni smarujemy go oliwą i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok.2 h (wg zasady 1h na 1kg) polewając od czasu do czasu wyciekającymi sokami. W razie potrzeby powinniśmy także podlewać warzywa wodą lub bulionem. Jeśli w blaszce będzie ciągle choć odrobina wody to parując będzie nawilżać mięso, dzięki czemu nie będzie zbyt suche.
Sałatka idealna do pieczonego drobiu

Mix sałat przenosimy do miski. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w mniejsze cząstki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę myjemy oraz kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jogurt mieszamy z octem i przyprawami i schładzamy w lodówce.
Jajko, ogórka i rzodkiewki przenosimy do miski z sałatą. Posypujemy szczypiorkiem. Dressing dodajemy przed podaniem.

6 komentarzy:

  1. Ale kurczak!!! Olbrzym! Idealny obiadek, a sałatka palce lizać! Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olbrzym, olbrzym, ale cóż, mniejszych w sklepie nie było:)) Dziękujemy:)

      Usuń
  2. Kurak i wiosenna sałatka- idealny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo kurczak, ja nigdy go nie robię w całości bo dla naszej dwójki to za dużo,
    ale tak bym chciala poczuć zapach pieczonego kurczaka, w całości, i nafaszerowanego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas też, ale warto upiec, zjeść to co lubimy (udka, piersi) a resztę obrać i zrobić coś innego:) ale o tym w następnym "odcinku";)

      Usuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.