czwartek, 19 stycznia 2012

Mój sposób na....:)

Dzisiaj kilka małych porad, a właściwie sposobów na uproszczenie sobie życia:)

1. BAZA DO SOSÓW
Żeby zawsze mieć jakąś bazę do sosów, a uniknąć kostek rosołowych i tym podobnych specyfików raz na jakiś czas przygotowuję bulion i go mrożę. Biorę jedną ćwiartkę z kurczaka, obieram ją ze skóry i gotuję kilka godzin razem z warzywami -marchewka, por, kapusta, seler, opalana cebulka i przyprawami- ziele angielskie, liść laurowy. Nie dodaję soli ani pieprzu, aby poszaleć później przy przygotowaniu dania. Taki odcedzony i wystudzony płyn wlewam do plastikowych pojemniczków i mrożę. Zdarza mi się też potraktować w taki sposób resztki rosołu.

2. BEZ MARNOWANIA
Gotuję dla dwóch osób (przeważnie) więc jeśli kupię coś w puszcze (groszek, kukurydza itp.) i nie zużyję całości to odcedzam, przelewam wodą, pakuję w woreczek i mrożę. Takie warzywa i owoce można później odmrozić i dodać do sałatki lub wrzucić po prostu do np. sosu i same się odmrożą.

3. OSAD PO HERBACIE
Teraz trochę domowych mądrości. Piję dużo herbaty, która pozostawia brzydki osad na kubkach i filiżankach- szczególnie w zagłębieniach. Dobrym sposobem na wymycie ich jest sól. Odrobina soli na gąbkę i kubeczek jak nowy.

4. ODŚWIEŻANIE PIECZYWA
Jeśli chleb lub bułki odrobinę zeschną lub są po prostu czerstwe (nie przepadam za czerstwym pieczywem) to polewam je odrobiną wody (dobrze użyć do tego pędzelka i należy uważać, żeby nie przedobrzyć) a następnie wstawiam na chwilę do piekarnika nagrzanego na około 150 stopni Celsjusza. Pieczywo jest wtedy chrupiące i świeże. Ten sposób przydaje się w dniach świątecznych kiedy sklepy są pozamykane.

5. BEZ ROZWALANIA
Aby kluski, paluszki, pyzy itp. nie rozpadły się podczas gotowania do wody dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej.


zdjęcie pochodzi z serwisu www.we-dwoje.pl

2 komentarze:

  1. Bardzo przydatne informacje, szczególnie z tym osadem po herbacie - to moja zmora :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że informacje się przydadzą:)

      Usuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.