środa, 18 stycznia 2012

Viva Italia! Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Kolejny sposób na makaron. Akurat bez tego składnika pod każdą postacią (choć wielbię penne) nie wyobrażam sobie kucharzenia. I nie może go zabraknąć w moim domu.
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z makaronu" zakupionej dawno temu w Biedronce.
Zamieszczam go ze swoimi zmianami i udziwnieniami.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

1/4 kostki masła
1 dymka
250 g makaronu penne (polecam pełnoziarnisty, w pierwowzorze wstążki)
1 średni brokuł
1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego)
1 łyżka mąki
150 ml śmietany 12%
pół kulki mozzarelli (startego)
1/3 długiego serka topionego o smaku śmietankowym
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz

2/3 masła rozpuszczamy większym garnku, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy 4 minuty. Dodajemy makaron i podzielonego na różyczki brokuła*, zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą** i białym pieprzem. Gotujemy do zmięknięcia makaronu i brokułów. Radzę też często mieszać brokuł i makaron, aby się nie przypaliły.
W tym czasie w garnku rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę mąki i smażymy ok. 2 minuty. Po czym dodajemy śmietanę oraz sery. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji i zawrzenia sosu. Doprawiamy solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej).
Odcedzone makaron i brokuł polewamy sosem, mieszamy i gotujemy razem kilka minut.
Przekładamy na talerze i możemy się delektować.
Można też udekorować talerz plastrami jabłka.

*ja dodałam też pokrojoną na niewielkie kawałki łodygę- smakuje też bardzo dobrze a mój brokuł był maleńki:(
** w rosole jest już sól więc lepiej wstrzymać się z jej dodawaniem

12 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś ,dawno to było ale smak pamiętam pycha był ,przypomniałaś mi i chyba ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma się co zastanawiać tylko trzeba działać:)

      Usuń
  2. Ja za makaronami aż tak strasznie nie szaleję(czasami zrobie z braku czegos innego, a czasami bo tak szybko sie przygotowuje), ale taki w sosie śmietanowym chętnie bym zjadła... Może po prostu sos pomidorowy mi się już przejadł :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos pomidorowy w moim przypadku chyba nigdy się nie przeje, ale śmietanowy ma w sobie to coś;)

      Usuń
  3. robiłam coś podobnego, tyle że nie na serkach topionych i było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek to już mój dodatek:) w pierwowzorze występuje tylko mozzarella:)

      Usuń
  4. świetny pomysł na obiad - w te dni, kiedy nie mam ochoty na mięso. brokuły są przeze mnie uwielbiane, więc danie = ideał!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Wg mojego Synka brokuł to drzewo :D

      Usuń
    2. No słuchaj tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia...;))

      Usuń
  6. mmm :)makaron!
    dziś jadłam w sphinxie z suszonymi pomidorami <3 !

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.