wtorek, 13 marca 2012

Podkręcona "piłka";))

Euro tuż, tuż...:) nie czekam jakoś z niecierpliwością, bo wolę siatkówkę oglądać. Ale podkręcone piłeczki można zawsze ugotować.
A znowu chodziło za mną mięcho i to w formie pulpetów, klopsików czy jak kto tam je zwie, ale postanowiłam je podkręcić odrobinę, a użyłam do tego garam masali.
Moja pierwsza, zakupiona i pierwszy raz jej używałam. Mi smakowało i pachniało wyśmienicie, natomiast mój krytyk kulinarny stwierdził, że jemu nie pasuje i dziwne te pulpety. Ale nic, zapraszam na polsko-indyjski obiad;))

Podkręcone pulpeciki

na pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
mąka do obsypania
olej do smażenia

na sos:
szklanka bulionu
2 łyżki startej marchewki, pietruszki i pokrojonego pora (taka mieszanka zapasowa zamrożona w razie braku włoszczyzny do zupy)
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz, kminek
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1-2 marchewki
1 łyżeczka przecieru

na sałatkę:
2 ogórki kiszone
1/2 jabłka
1/2 cebuli (dałam mniej)
1 łyżka oliwy
pieprz, cukier

  Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Po czym formujemy średnie pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy na około 30 minut do lodówki- nie będą się później kruszyć ani rozwalać.
  W garnku rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy mieszankę warzywną, czosnek i dusimy chwilę razem. Zalewamy szklanką bulionu. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w plasterki marchew.
  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pulpety z każdej strony. Podsmażone pulpety przekładamy do sosu i dusimy już razem ok 20 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Mąka z pulpetów powinna spowodować zagęszczenie sosu, ale jeśli nie to można dodać jeszcze łyżeczkę mąki lub zrobić zasmażkę.
  Ogórki kroimy na plasterki. Jabłko obieramy i wycinamy gniazda nasienne oraz kroimy w kostkę. Cebulę drobniutko siekamy. Dodajemy oliwę, pieprz i cukier i razem mieszamy.
  Ja podałam z pure ziemniaczanym, ale polecam kaszkę kuskus lub jęczmienną:)

4 komentarze:

  1. Garam masala jest bardzo smaczną przyprawą i podkręca każde danie wyśmienicie! Ale jak to już jest z przyprawami, rzecz gustu;) ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety rzecz gustu, więc teraz będę musiała ją sprytnie przemycać i nie przyznawać się, że dodałam:)

      Usuń
  2. mniaaam!:)
    ten sos musi być niezwykly!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No aż tak bym go nie nazwała, ale pyszny był;))

      Usuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.