środa, 14 marca 2012

Unia polsko- włoska:))

Lubię Polskie smaczki:) nasza kuchnia po części jest prosta ale sprawia dużo frajdy i daje dużo smaku i możliwości. Ale włoskie smaki też lubię- pomidory, bazylię, makarony...:) Więc dzisiaj poplątanie z pomieszaniem, bo nasz polski pieróg (taki wytrawny placek z nadzieniem z ziemniaków i kaszy) w formie pieroga- calzone.



Mini calzone z nadzieniem z ziemniaków i kaszy gryczanej

na ciasto:
5 dkg drożdży (świeżych)
0,5 l mleka
60 dkg mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

na farsz:
1,3 kg ziemniaków
2 woreczki kaszy gryczanej
1 większa cebula
tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
sól, pieprz

dodatkowo mąka do podsypywania stolnicy, i jajko do smarowania pierożków

  Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dolewamy olej i dodajemy sól. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut (aż podwoi swoją objętość).
  Ugotowane ziemniaki i kaszę dusimy razem. Cebulkę kroimy i podsmażamy na złoto. Dodajemy do ziemniaków i kaszy, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich wałkujemy na placki o grubości ok 5 mm (mogą być cieńsze). Wykrawamy kółka, za pomocą miseczki odrobinę większej od standardowej szklanki.
Na każde kółko nakładamy około 1, 5 łyżki farszu. Zaklejamy tak jak zwykłe pierogi.
  Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Można posypać listkami świeżego tymianku.
Podawać w towarzystwie czystego barszczu (ewentualnie wódki- to słowa najpierwsiejszego krytyka kulinarnego:)

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 minut.

Z podanych proporcji wyszło ok. 30 mini calzone.

9 komentarzy:

  1. ale to musi być pyszne! Super się prezentuje na fotkach, tylko wziąć i ugryźć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wgryźć się do samego środka i popić barszczykiem- pychota:)

      Usuń
  2. Bardzo zachęcająca ta Twoja unia polsko - włoska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie to sobie wykombinowałaś;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trybiki czasem pracują i da się wykombinować:)

      Usuń
  4. o jak pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.