wtorek, 6 marca 2012

Brak pomysłu...

Zwyczajnie brak pomysłu na obiad, choćby najprostszy i najłatwiejszy. Więc w sklepie podeszłam do półeczki z wszelkimi fixami, pomysłami na itp. żeby mnie oświeciło i niby oświeciło bo wyszedł kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ale nie z torebki a z głowy:)


Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

1 pierś z kurczaka
7 plastrów ananasa z puszki + 150 ml soku z ananasa z puszki
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier, słodka papryka

na marynatę:
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mięty suszonej (może być świeża)
1/2 cytryny
2 łyżki soku z ananasa z puszki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Pierś kroimy w kostkę i marynujemy.
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, plastry ananasa na 8 części, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki a kukurydzę odsączamy i płuczemy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka ok. 4 minuty, następnie dodajemy paprykę i cebulę i smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy pomidory, ananasa, kukurydzę i marchew. Dolewamy soku i dusimy razem ok 20 minut, czasem mieszając. Pod koniec dodajemy jeszcze przecier pomidorowy oraz przyprawiamy do smaku.
Podajemy z ryżem- u mnie brązowy.

5 komentarzy:

  1. Fajnie wyszło! Kurczak w slodkim wydaniu z ryżem zawsze pysznie smakuje;) Nieźle pobierałaś dane z tego sklepu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jakiś komputerek, pobrałam dane, przetworzyłam i wyszedł obiad:))

      Usuń
    2. I bardzo dobrze :) Osobiście nie toleruję żadnych fixów, ale faktycznie mogą być niezłą inspiracją :) Wszystkie te smaki można odtworzyć w swojej kuchni i nieźle się przy tym bawić. Jeszcze nigdy nie próbowałam potraw słodko-kwaśnym z dodatkiem mięty - na pewno wykorzystam ten pomysł :) Pozdrawiam!

      Usuń

Cześć! Miło, że zaglądasz:) podziel się swoimi myślami.